Händer på himlen


På himlen 2023.

Här kommer vi att fylla på intressanta händelser efter hand. Vi tar gärna emot tips som kan vara spännande för amatörastronomer.
Siffror och tider som nämns här är beräknade utifrån Halmstads koordinater om inget annat anges.


Första kvartalet 2023.
Efter många förseningar börjar SpaceX med Starship att närma sig första försöket att lämna jordens atmosfär. Tanken är att kunna skicka människor till månen och Mars med raketen. Den är fullt återanvändbar för att kunna få ner priset på uppskjutningarna. Den har en lastkapacitet på 100 ton upp till låg omloppsbana runt jorden för uppskjutning av till exempel satelliter.

3 januari.
Meteorskuren Kvadrantiderna. Denna skuren har sin topp natten mellan den 3 och 4 januari. Radianten är från stjärnbilden Björnvaktaren..

Månadsskiftet januari-februari.
Missa inte att ta en titt på kometen C/2022 E3 (ZTF). I mitten av januari och fram till månadsskiftet februari är det läge att ta fram en kikare eller teleskop och försöka hitta kometen. Månen håller sig undan då och ger då inget störande ljus. Vid månadsskiftet går det mot fullmåne och då får man vänta till tidig morgon då månen är under horisonten om man vill ha perfekta observationsförhållanden. Magnituden på kometen kan bli så låg som 5.
Här kan man se var kometen befinner sig.

20 mars.
Vårdagjämningen.
Solens centrum passerar himmelsekvatorn på väg norrut. Detta sker kl. 22.24.

22 april.
Meteorskuren Lyriderna. Vid ett bra år så kan det komma upp till 10-20 meteorer per timme. Radianten är från stjärnbilden Lyran. Lyriderna är rester av kometen C/1861 G1.
Denna skuren har sin topp natten mellan den 22 och 23 april.

21 juni.
Sommarsolståndet (jordens axel har sin största lutning mot solen) inträffar kl. 16.57.

12 augusti.
Meteorskuren Perseiderna. Det är en av de bästa meteorskurarna att observera. Vid ett bra år så kan det komma upp till 60 meteorer per timme. Titta mot stjärnbilden Perseus. Det är kometen Swift-Tuttle som är ursprunget till meteorerna. Kometen upptäcktes officiellt 1862. Denna skuren har en topp natten mellan den 12 och 13 augusti.

27 augusti.
Saturnus är i opposition, det vill säga att jorden befinner sig mellan solen och Saturnus, i en rät linje. Då syns Saturnus extra bra och det är ett bra tillfälle att fotografera planeten.

23 september.
Höstdagjämningen.
Solens centrum passerar himmelsekvatorn på väg söderut. Detta sker kl. 08.49.

24 september
OSIRIS-REx sköts upp den 8 september 2016 och landade på asteroiden 101955 Bennu den 20 oktober 2020 och tog prover som den ska ta med tillbaka till jorden. Den 24 september beräknas OSIRIS-REx vara tillbaka på jorden.

28 oktober.
Partiell månförmörkelse. Den har sitt maximum kl. 22.15. Den kommer dock inte att synas så bra då månen är på väg att försvinna under horisonten.

3 november.
Jupiter är i opposition, det vill säga att jorden befinner sig mellan solen och Jupiter, i en rät linje. Då syns Jupiter extra bra och det är ett bra tillfälle att fotografera planeten.

17 november.
Meteorskuren Leoniderna. Vid ett bra år så kan det komma upp till 40 meteorer per timme. Skuren har en kraftig topp var 33e år då det kan komma upp emot 100 meteorer per timme. 1999 blev det en meteorstorm (fler än 1000 per timme) med ca 2200 meteorer per timme. Titta mot stjärnbilden Lejonet.
Det är kometen 55P/Tempel–Tuttle som är ursprunget till meteorerna.
Denna skuren har en topp natten mellan den 17 och 18 november.

13 december.
Meteorskuren Geminiderna. Vid ett bra år så kan det komma upp till 60 meteorer per timme. Många anser att Geminiderna är den bästa meterorskuren att titta på. Man tror att meteorerna är orsakade av asteroiden 3200 Phaethon och gör att Geminiderna är den enda kända meteorskur som inte är orsakad av en komet. Titta mot stjärnbilden tvillingarna.
Denna skuren har en topp natten mellan den 13 och 14 december.

22 december.
Vintersolståndet (jordens axel har sin största lutning från solen) inträffar kl. 04.27.