Händer på himlen


På himlen 2022.

Här kommer vi att fylla på intressanta händelser efter hand. Vi tar gärna emot tips som kan vara spännande för amatörastronomer.
Siffror och tider som nämns här är beräknade utifrån Halmstads koordinater om inget annat anges.


3 januari.
Meteorskuren Kvadrantiderna. Denna skuren har sin topp natten mellan den 3 och 4 januari. Radianten är från stjärnbilden Björnvaktaren.

Mars.
I mars siktar SpaceX på att kunna göra sin första flygning med Starship i en bana runt jorden. FAA (Federal Aviation Administration) kommer inte ha tillstånden färdiga förrän den 28 februari.

20 mars.
Vårdagjämningen.
Solens centrum passerar himmelsekvatorn på väg norrut. Detta sker kl. 16.33.

22 april.
Meteorskuren Lyriderna. Vid ett bra år så kan det komma upp till 10-20 meteorer per timme. Radianten är från stjärnbilden Lyran. Lyriderna är rester av kometen C/1861 G1.
Denna skuren har sin topp natten mellan den 22 och 23 april.

21 juni.
Sommarsolståndet (jordens axel har sin största lutning mot solen) inträffar kl. 11.13.

12 juli.
Klockan 16.30 kommer NASA, i en live-sändning, släppa den första fullfärgsbilden från James Webb-teleskopet. Den kommer visa vilken kapacitet teleskopet har. Följ livesändningen på NASAs Youtube-kanal.
Redan den 11 juli klockan 23.00 kommer Joe Biden att ge en liten sneak peek av vad som kommer visas den 12 juli. Se sändningen här på NASA TV.

12 augusti.
Meteorskuren Perseiderna. Det är en av de bästa meteorskurarna att observera. Vid ett bra år så kan det komma upp till 60 meteorer per timme. Titta mot stjärnbilden Perseus. Det är kometen Swift-Tuttle som är ursprunget till meteorerna. Kometen upptäcktes officiellt 1862. Denna skuren har en topp natten mellan den 12 och 13 augusti.

14 augusti.
Saturnus är i opposition, det vill säga att jorden befinner sig mellan solen och Saturnus, i en rät linje. Då syns Saturnus extra bra och det är ett bra tillfälle att fotografera planeten.

September.
NASA’s farkost Double Asteroid Redirection Test, DART, kommer att anlända till en asteroid, som heter Didymos och dess moonlet Dimorphos, i slutet av september.
Projektet ska testa en ny metod för att försöka ändra en bana på ett objekt med en så kallad ”kinetic impactor”. Man vill testa detta för att se om man kan få en asteroid att ändra sin bana. Detta är ett led i ett försvar mot bland annat framtida asteroider som hotar att träffa jorden. När DART når sitt mål kommer den att skickas mot Dimorphos med en hastighet av 6.6 km/s. Förhoppningsvis kommer det resultera i att Dimorphos bana runt Didymos förändras.
Läs mer om uppdraget här.

23 september.
Höstdagjämningen.
Solens centrum passerar himmelsekvatorn på väg söderut. Detta sker kl. 03.03.

26 september.
Jupiter är i opposition, det vill säga att jorden befinner sig mellan solen och Jupiter, i en rät linje. Då syns Jupiter extra bra och det är ett bra tillfälle att fotografera planeten.

25 oktober.
Partiell solförmörkelse. Maximum är runt klockan 12 och då täcks solskivan till ungefär 37% som på bilden nedan.
Förmörkelsen börjar vid klockan 11 och slutar vid 13-tiden.
Här finns en interaktiv karta.

17 november.
Meteorskuren Leoniderna. Vid ett bra år så kan det komma upp till 40 meteorer per timme. Skuren har en kraftig topp var 33e år då det kan komma upp emot 100 meteorer per timme. 1999 blev det en meteorstorm (fler än 1000 per timme) med ca 2200 meteorer per timme. Titta mot stjärnbilden Lejonet.
Det är kometen 55P/Tempel–Tuttle som är ursprunget till meteorerna.
Denna skuren har en topp natten mellan den 17 och 18 november.

14 december.
Meteorskuren Geminiderna. Vid ett bra år så kan det komma upp till 60 meteorer per timme. Många anser att Geminiderna är den bästa meterorskuren att titta på. Man tror att meteorerna är orsakade av asteroiden 3200 Phaethon och gör att Geminiderna är den enda kända meteorskur som inte är orsakad av en komet. Titta mot stjärnbilden tvillingarna.
Denna skuren har en topp natten mellan den 14 och 15 december.

21 december.
Vintersolståndet (jordens axel har sin största lutning från solen) inträffar kl. 22.48.