Minnesord


Gösta Gahm, astronom och professor emeritus vid Stockholms universitet 1942.07.07 – 2020.12.27

Gösta Gahm

Det är nog inte många astronomiintresserade i Halland som inte känner till astronomen Gösta Gahm. Han drog stor publik vart han än kom med sina intressanta och alltid lika humoristiska föreläsningar. Outtröttligt svarade han på alla möjliga frågor och han tyckes aldrig förlora tålamodet om någon hade svårt att förstå. Just det personliga, lättsamma tilltalet i mötet med sina åhörare gjorde honom till den välförtjänt uppskattade forskare som han var.

Gösta Gahm utgick från Stockholms observatorium och memoriam över hans astrofysiska arbeten kommer att publiceras efter hand i olika kanaler. En god uppfattning om hans forskning på senare år kan man få här i tidskriften Forskning och Framsteg.
Artikeln är skriven av Gösta Gahm med omisskännlig briljans, lättläst men ändå vetenskapligt korrekt. Han var en föredömlig popularisator!

För gemene man är kanske Gösta mest känd för sina böcker och att vara grundaren av Sweden Solar System, världens största modell av solsystemet där Globen i Sockholm föreställer solen. HAS observatorium i Plönninge är faktiskt med i modellen genom Oumuamua, den cigarrformade utomjordingen . Det var första gången ett interstellärt objekt kommit utifrån för att snabbt passera genom vårt eget solsystem. *

Gösta Gahm besökte Halland vid många tillfällen, inte minst hade han en speciell känsla för Falkenberg där han hade rötter. Under Internationella Astronomiåret 2009, IYA, gav han draghjälp till det stora projektet hos Hallands Bildningsförbund, ”Halland i Universum”. Det fick bland annat Landshövdingens patronage och resulterade i över 100 olika aktiviteter med astronomianknytning runt om i länet. Även Hallands Astronomiska Förening anlitade honom flitigt. Senast föreläste han vid invigningen av Plönningeobservatoriet 2018 och medverkade under Stora Rymdfarardagen 2019.

Vi minns honom med stor värme och saknad!

*Vårt bidrag är monterat på en tavla intill teleskophusen, kikaren skall vara belyst inifrån men i skrivandets stund får vi invänta bättre väder för att kunna laga sladdar, tuben har haft möss 🙂

Charlotte S Helin, ordförande i Hallands Astronomiska Förening.