Händer på himlen

På himlen 2020.

Här kommer vi att fylla på intressanta händelser efter hand. Vi tar gärna emot tips som kan vara spännande för amatörastronomer.
Siffror och tider som nämns här är beräknade utifrån Halmstads koordinater om inget annat anges.

4 januari.

Meteorskuren Kvadrantiderna. Denna skuren har en topp innan gryningen den 4 januari. Radianten är från stjärnbilden Björnvaktaren.

20 mars.

Vårdagjämningen.
Solens centrum passerar himmelsekvatorn på vägg norr ut. Detta sker kl. 04.50.

22 april.

Meteorskuren Lyriderna. Vid ett bra år så kan det komma upp till 10-20 meteorer per timme. Radianten är från stjärnbilden Lyran. Lyriderna är rester av kometen C/1861 G1.
Denna skuren har en topp innan gryningen den 22 april.

20 juni.

Sommarsolståndet (jordens axel har sin största lutning mot solen) inträffar kl. 23.44.

30 juli.

Meteorskuren Södra Delta Aquariderna. Vid ett bra år så kan det komma upp till 20 meteorer per timme. Radianten är från Vattumannen. Denna skuren har en topp på natten till den 30 juli.

12 augusti.

Meteorskuren Perseiderna. Det är en av de bästa meteorskurarna att observera. Vid ett bra år så kan det komma upp till 60 meteorer per timme. Titta mot stjärnbilden Perseus. Det är kometen Swift-Tuttle som är ursprunget till meteorerna. Kometen upptäcktes officiellt 1862. Denna skuren har en topp efter skymningen den 12 augusti.

22 september.

Höstdagjämningen.
Solens centrum passerar himmelsekvatorn på vägg söder ut. Detta sker kl. 15.31.

17 november.

Meteorskuren Leoniderna. Vid ett bra år så kan det komma upp till 40 meteorer per timme. Skuren har en kraftig topp var 33e år då det kan komma upp emot 100 meteorer per timme. 1999 blev det en meteorstorm (fler än 1000 per timme) med ca 2200 meteorer per timme. Titta mot stjärnbilden Lejonet.
Det är kometen 55P/Tempel–Tuttle som är ursprunget till meteorerna.
Denna skuren har en topp före gryningen den 17 november.

14 december.

Total solförmörkelse som man kan se om man befinner sig i Chile eller Argentina.
Läs mer om den här.

14 december.

Meteorskuren Geminiderna. Vid ett bra år så kan det komma upp till 60 meteorer per timme. Många anser att Geminiderna är den bästa meterorskuren att titta på. Man tror att meteorerna är orsakade av asteroiden 3200 Phaethon och gör att Geminiderna är den enda kända meteorskur som inte är orsakad av en komet. Titta mot stjärnbilden tvillingarna.
Denna skuren har en topp på natten till den 14 december.

21 december.

Vintersolståndet (jordens axel har sin största lutning från solen) inträffar kl. 11.02.


Listan fylls på kontinuerligt.