Händer på himlen

På himlen 2017.

Här kommer vi att fylla på intressanta händelser efter hand. Vi tar gärna emot tips som kan vara spännande för amatörastronomer.
Siffror som nämns här är beräknade utifrån Halmstads koordinater om inget annat anges.

 

3 januari.

Meteorskuren Kvadrantiderna. Denna skuren har en topp runt klockan 15 den 3 januari. Radianten är från stjärnbilden Björnvaktaren.

 

12 januari.

På kvällen är Neptunus och Venus separerade med endast 21 bågminuter.

 

11 februari.

Kometen 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova tittar upp över horisonten vid 21.30. Med en magnitud på ca 8 så behövs en kikare eller ett mindre teleskop för att se den. Den har en periodicitet på 1921 dagar. Den vänder tillbaka in mot solen när den befinner sig nära Jupiters bana.
Kometen upptäcktes 1948.

Läs mer här.

 

20 februari.

Kometen 2P/Encke kommer förmodligen synas med en vanlig kikare i mars.
Perihelium är den 10 mars. När solen den 20 februari är 10 grader under horisonten är kometen 20 grader över horisonten.

Läs mer här.

 

26 februari.

På södra halvklotet kan man se en ringformig solförmörkelse. Den uppstår när månen är lite för långt bort från jorden så den inte täcker solskivan helt.

Läs mer här.

 

10 april.

Jupiter och månen är separerade med endast 1 grad på natten till den 11 april.

 

13 april.

Kometen 41P/Tuttle-Giacobini-Kresak kommer förmodligen synas med en vanlig kikare i mars-april. Perihelium är den 13 april. Under de mörka timmarna kommer kometen att befinna sig högt ovanför horisonten.

Läs mer här.

 

22 april.

Meteorskuren Lyriderna. Vid ett bra år så kan det komma upp till 10-20 meteorer per timme. Radianten är från stjärnbilden Lyran. Lyriderna är rester av kometen C/1861 G1.
Denna skuren har en topp på natten till den 22 april.

 

21 juni.

Sommarsolståndet (jordens axel har sin största lutning mot solen) inträffar 06.24.

 

29 juli.

Meteorskuren Södra Delta Aquariderna. Vid ett bra år så kan det komma upp till 20 meteorer per timme. Radianten är från Vattumannen. Denna skuren har en topp på natten till den 29 juli.

 

13 augusti.

Meteorskuren Perseiderna. Det är en av de bästa meteorskurarna att observera. Vid ett bra år så kan det komma upp till 60 meteorer per timme. Titta mot stjärnbilden Perseus. Det är kometen Swift-Tuttle som är ursprunget till meteorerna. Kometen upptäcktes officiellt 1862. Denna skuren har en topp på natten till den 13 augusti.

 

21 augusti.

En total solförmörkelse som kan ses från ett område som sträcker sig från USAs väst- till östkust och som är ca 10 mil brett. Umbran (kärnskuggan) kan ses på västkusten i höjd med Salem strax efter kl. 10 (PDT) och lämnar östkusten i höjd med Charleston ca kl. 15 (EDT).
Detta ger ett perfekt tillfälle att hitta ett område med klar himmel!

Här kan man se sträckningen av solförmörkelsen.

 

13 november.

Venus och Jupiter är separerade med endast 0.3 grader. Titta på morgonhimlen mot öster strax före soluppgången. Vid 06.30 är planeterna ca 1 grad över horisonten, azimut 115 grader.

 

18 november.

Meteorskuren Leoniderna. Vid ett bra år så kan det komma upp till 40 meteorer per timme. Skuren har en kraftig topp var 33e år då det kan komma upp emot 100 meteorer per timme. 1999 blev det en meteorstorm (fler än 1000 per timme) med ca 2200 meteorer per timme. Titta mot stjärnbilden Lejonet.
Det är kometen 55P/Tempel–Tuttle som är ursprunget till meteorerna.
Denna skuren har en topp på natten till den 18 november.

 

14 december.

Meteorskuren Geminiderna. Vid ett bra år så kan det komma upp till 60 meteorer per timme. Många anser att Geminiderna är den bästa meterorskuren att titta på. Man tror att meteorerna är orsakade av asteroiden 3200 Phaethon och gör att Geminiderna är den enda kända meteorskur som inte är orsakad av en komet. Titta mot stjärnbilden tvillingarna.
Denna skuren har en topp på natten till den 14 december.

 

21 december.

Vintersolståndet (jordens axel har sin största lutning från solen) inträffar 18.28.